De Beste Podcasts over Wielrennen 2025: voor elke wielerfan wat wils

Ik durf al eens een podcast over koers opzetten. Van de mooiste sport ter wereld krijg ik nooit genoeg. Voor- of nabeschouwingen, ik lebber het allemaal op! Podcasts zijn in mijn ogen dé uitgelezen manier om jezelf helemaal onder te dompelen in het reilen en zeilen van de wielrennerij. En da’s exact de reden dat mijn Spotify bibliotheek rijkelijk gevuld is met wielerpodcasts. Daarbovenop geeft luisteren van koerspodcasts mij een enorme boost in goesting om koers te kijken en volgen (als dat al nodig moest zijn).

Alles begon voor mij met The Cycling Podcast. Vandaag durf ik mij gerust deskundige te noemen in de podcasterij. Zeggen dat elke podcast over wielrennen hetzelfde is, is zoals zeggen dat friet friet is. ZEVER GEZEVER! Ondanks het feit dat ze dezelfde topics bespreken, is elke podcast uniek. En da’s nu net het mooie ervan. Een podcast is heel persoonlijk. Om te weten welke wielerpodcast voor jou geschikt is deel ik graag mijn favoriete wielerpodcasts. Per podcast vertel ik volstrekt objectief wat ik er goed en minder goed aan vind.

Podcast 1: Klassiekers Dankuwel

Ok toegegeven, ik ben niet zo objectief. Ik begin schaamteloos met onze eigen podcast. Klassiekers Dankuwel is onze podcast, gegroeid uit mijn gelijknamige Instagram- en TikTok-account. In deze podcast bespreek ik (Jef) samen met mijn collega-koerskijkexperts Jerre en Kenneth op een niet al te serieuze manier de belangrijkste klassiekers en grote rondes. Niet als wielerexpert, wel als fan met een groot hart voor de sport praten we honderduit over koers. Representing Jan met de pet, Rudy aan de toog en Fons in de zetel.

Naast onze nabeschouwingen kan je bij ons terecht voor tips voor jouw wielerpooltje / Wielermanager. Ook bespreken we de kunst van het koers kijken in al zijn facetten. Waarom is het de mooiste sport ter wereld? Hoe kan je er optimaal van genieten? Wat is de beste setting om koers te kijken? En ditte en datte.

Fan van droge podcast met een platte Kempische tongval, onafhankelijk van elke mediagroep? Zoek niet verder!

Podcast 2: De Rode Lantaarn

De Rode Lantaarn is lange tijd mijn go-to podcast geweest. Luchtig geleuter over koers met humor van de bovenste plank. Dat maakte mij onmiddellijk vriend van de show (niet betalend weliswaar). Een van dé redenen om elke week hondstrouw te luisteren waren voor mij de takes en de stem van Willem Dudok. Met zijn vertrek, zag ik mijn plays ook zienderogen achteruitgaan. Maar nog steeds vaste klant in mijn bibliotheek, zij het op een iets lager schavotje.

Vooral de specials na het wielerseizoen zijn voor mij een absolute aanrader. Daarin interviewen onze Nederlandse vrienden renners en ploegleiders. De diepgaande inzichten en inside jokes die daaruit komen zijn drugs voor mij als koersfan.

Podcast 3: The Move

Als je tegen een promopraatje kan, moet je The Move van Lance Armstrong absoluut een kans geven. Nee, Lance is niet de reden dat ik luister. Hij is het gezicht van de show maar lijkt het profwielrennen niet meer op de voet te volgen. Hij houdt zich vooral bezig met sponsors en reclameboodschapjes waarvan het volume in mijn ogen te hoog ligt. De geloofwaardigheid is niet altijd top.

Voor wat ik dan wel luister zijn de takes en insights van de uit de wielrennerij verdreven Johan Bruyneel. Ook de immer sympathieke George Hincapie is zeer aangenaam om naar te luisteren. Verguisd of niet, de Amerikanen van The Move kennen de koers. Zeker interessant om een overzeese blik gecombineerd met een Belgische ancien te aanhoren.

Podcast 4: Wuyts en Vlaeminck

Wuyts en Vlaeminck is een podcast van HLN, een groot kanon dus. Michel Wuyts, in mijn ogen toch nog steeds dé koersstem van Vlaanderen. Ik werd groot (1m75) met de vertelsels en gejoel van de Chelle. Daarom blijf ik benieuwd naar hoe hij naar de sport kijkt. Ook al kan hij van tijd nogal gekleurd of tendentieus zijn in zijn uitlatingen. Maar iemand die gaat voor zijn gedacht, maakt het net leuik.

In deze podcast bespreekt journalist Stijn Vlaeminck samen met Wuyts en een vakkundige gast de belangrijkste koersen zoals de klassiekers. Met gasten zoals Greg Van Avermaet, Nathan Van Hooydonck, Jan Bakelants en Sep Vanmarcke weet je dat je commentaar krijgt die er pal op is.

Podcast 5: The Lanterne Rouge

The Lanterne Rouge gaat echt diep. Praktisch elke koers die plaatsvindt, bij zowel de mannen als de vrouwen, wordt diepgaand geanalyseerd door Patrick Broe en Benji Naesen. Gestoeld op een jarenlange ervaring in Pro Cycling Manager en een Youtube kanaal over dit computerstem, fileert Belg Benji met zijn collega elke wielerwedstrijd van begin tot einde. Die mannen moeten wel heel veel koers kijken. #jaloers 

Zelfs WorldTour teams Lotto – Dstny en Visma – Lease A Bike geloven in hun kunnen. Benji en Patrick werden immers ingehuurd als analist voor respectievelijk Lotto – Dstny en Visma – Lease A Bike. Bewijs dat de mannen wel degelijk iets van koers kennen.

Ik kan de droge humor, de directe aanpak en kenmerkende accenten van de twee zeker smaken. Tegenwoordig één van mijn top 5 podcasts van het jaar.

Patricks vaste intro “Welcome back to the Lanterne Rouge…” is voor mij nu al een klassieker!

Note: The Lanterne Rouge is voor de beginnende/occasionele koersfan wellicht iets té in-depth.

Podcast 6: Wielerorakel Podcast

Wielermanagers en wielerpooltjes samenstellen, heel hot in de cycling fan community. En daar spelen de jongens van Wielerorakel op een sublieme wijze op in.

Arjan Zoer ontwikkelde een ingenieus algoritme dat de uitslag van een wielerwedstrijd voorspelt. Op basis van een berg data geeft “de computer” aan wie de meeste kans heeft om de koers te winnen. Die data bevat historische resultaten, rennerscapaciteiten, ploegorders, parcourstypes,… en wordt nog continu bijgewerkt ook.

Bovendien krijg je op hun website ook inkijk in de data. Je kan namelijk rennerskaarten bekijken. Die rennerskaarten tonen per renner de individuele specialiteiten. Die specialiteiten gaan van klimmen en punchen tot tijdrijden en sprinten.

Vertrekkend vanuit dit geniale concept bouwden de mannen een hele community op én dus ook een podcast. In die podcast kan je vooral terecht voor tips en adviezen bij het samenstellen van jouw Wielermanager team. Veel geleuter en namedropping maar da’s uiteindelijk het opzet. Dus zeker de moeite in de aanloop naar belangrijke wielerprono.

Diep respect Arjan Zoer en co! Keep up the good work!

Podcast 7: Life in the Peloton

Met een geweldig Australisch accent en interessante gasten biedt Life in the Peloton een kijkje achter de schermen van het professionele peloton. Coole kikker Mitchell Docker interviewt in deze podcast renners, ploegleiders en andere mensen uit het profpeloton.

Door het wederzijds respect tussen interviewer en gast krijg je zeer eerlijke en oprechte reacties. Dat resulteert in sappige verhalen en inside-info die alleen insiders kunnen bieden.

Podcast 8: Live Slow, Ride Fast

Live Slow, Ride Fast is een podcast die ik eigenlijk niet zó vaak beluister. Toch zijn Stefan Bolt en Laurens Ten Dam, de hosts van deze podcast, mensen wiens mening ik erg op prijs stel.

Laurens Ten Dam, ex-prof is nog steeds actief als gravelcoureur. Samen met Stefan covert hij de wieleractualiteit op een aangename gemoedelijke wijze.

Podcast 9: Beter Worden

Beter Worden is een verplicht te vermelden “spin-off” van Live Slow Ride Fast. Een must-listen voor fietsers die slim beter willen worden in de sport. Super interessante luisterstukken waarin Stefan Bolt en Laurens Ten Dam samen met Jim van den Berg (oprichter van de de JOIN cycling app) per aflevering één specifiek aspect van het beter-worden-proces belichten. Denk aan voeding, klimmen, indoor trainen, fietspositie,…

Ok, het mag dan achterliggend promocontent zijn voor de JOIN app, dat kan me eerlijk gezegd geen zak schelen. Het is gewoon extreem goed gedaan én super relevant. Een toonvoorbeeld van hoe je op een niet-commerciële manier content inzet voor je product.

Podcast 10: Wielerclub Wattage

Wielerclub Wattage kan niet ontbreken in dit lijstje. Met dit jaar hun tweede seizoen is het een nog relatief jonge podcast. Min of meer ontsproten uit het vroegere Extra Time Koers bespreekt Ruben Van Gucht met zijn vaste gasten vooral de voorjaarsklassiekers (+ hier en daar een gelegenheidsspecial).

Wielerclub Wattage is iets losser en minder serieus dan zijn voorganger Extra Time, waardoor ze nu een breder publiek aanspreken. In mijn ogen een zeer slimme en geslaagde zet. Maar als koersfanaat vind ik dat de focus van tijd te fel naar de randrubrieken en minder naar het wielrennen zelf gaat. Ik wil vooral de inzichten en takes van mannen met een mening Tom Boonen, Jan Bakelants en Dirk De Wolf horen. Als die mannen spreken, luister ik.

Nu, dat neemt niet weg dat de vaste rubrieken en de terugkerende inside jokes voor wielerpodcasts zorgen die zeer makkelijk wegluisteren. Zeer toegankelijke podcast voor de gematigde sportfan.

Podcast 11: Stamcafe Koers

Een heel nieuwe podcast sinds 2024. Stamcafe Koers is een joint-effort van Het Nieuwsblad en Bahamontes magazine.

De podcast wordt telkens opgenomen in een authentiek staminee, een plek die een speciaal plekje in het hart van de centrale gast inneemt. Da’s op zich al een pro!

Michaël Van Damme (Nieuwsblad) en Jonas Heyerick (Bahamontes) interviewen een centrale gast, meestal een ex-renner, op basis van een reeks persoonlijke voorwerpen. Dat zorgt voor persoonlijke en leuke verhalen. Zo krijg je nóg meer inzichten in de vele legendarische wielerwedstrijden die ooit verreden zijn.

De ontspannen sfeer, het sappige accent van Jonas Heyerick, er zijn wel wat argumenten om een keer op play te drukken.

Podcast 12: Radio Stelvio

Radio Stelvio is de langstlopende wielerpodcast van Vlaanderen. Host en oprichter Nico Dierickx beschikt over een ruime klik wielerkenners en actieve renners, die elkaar per aflevering afwisselen.

Samen met hen buigt Nico zich over de wieleractualiteit. Het leuke is dat ze ook de kleinere circuits en jeugdwedstrijden niet onbesproken laten.

Op dit moment nog actieve renners spreken er uit eerste ervaring over hun avonturen. Geen zijlijn-analisten dus. 

En last but not least breek ik een lans voor Wim Lagae, sportmarketeer en meer. Als hij te gast is, consumeer ik steevast de aflevering. Zijn treffende analyses en meningen, met steeds een blik op het grotere plaatje, zijn dingen waarvoor ik vaste klant ben geworden.

Podcast 13: In het Wiel

In het Wiel wordt geleid door Thijs Zonneveld (een voormalig renner) en Hidde van Warmerdam. Ze delen in hun podcast rake analyses en voorspellingen.

Vooral de etappe-preview in grote rondes kan ik erg smaken. Daarin bespreken de mannen beknopt het parcours en wat voor koers ze verwachten. Rekening houdend met het weer, de koerssituatie, het deelnemersveld en meer voorspellen ze of we gaan sprinten, vluchten of GC’en. En daarin heeft Thijs het zeer vaak bij het rechte eind. Heel interessant bij het instellen van je selectie in de Sporza Wielermanager.

Podcast 14: The Cycling Podcast

The Cycling Podcast is waar het allemaal mee begon voor mezelf, met vakexperts en topjournalisten die een ongeëvenaarde kijk bieden op de sport. De Britse humor en het aanstekelijke accent brengen de luisteraars volledig in de sfeer. Vooral de in-thema besprekingen van de grote rondes dompelen je helemaal onder in de sfeer van het desbetreffende land.

Podcast 15: The Geraint Thomas Cycling Club

Met een coole, losse stijl, soms zelfs vanop de massagetafel, biedt The Geraint Thomas Cycling Club interviews met renners die nog actief zijn in het peloton.

Eervolle vermeldingen:

Podcast 16: Kop over Kop

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

keyboard_arrow_up